Pages

22 January 2011

Senjata Terbaru...

Nama pon dah JEBAT, so kena laa ada senjata yang sentiasa ada di sisi. Dalam memilih senjata yang sesuai, aku telah menjalankan pemerhatian dan kajian selama setahun lebih. Senjata yang aku gunakan sebelum nie sudah menunjukkan tanda-tanda yang ianya sudah tidak mampu memberikan khidmat dengan cemerlang. Maka terpaksa laa aku mencari senjata yang baru bagi menggantikan senjata lama.

Antara ciri2 yg aku tetapkan bg menggantikan senjata sedia ada ialah:
1. Touch Screen....krn skang mmg zaman nya, so aku x laa ketinggalan sgt...
2. ada sambungan Wifi.....senang nak online tanpa bayaran...hehehe
3. GPS.....senang skit, x laa sesat jer...
4. Megapixel utk kamera lebih besar
5. Dan yg paling penting adalah 'mampu milik'....maknanya harga x laa mahal2 sgt...

Sepanjang setahun lebih membuat pemerhatian dan kaji selidik... aku telah memilih beberapa jenis senjata pengganti.... Antaranya adalah:


NOKIA 5800 XpressMusic nie merupakan henpon NOKIA yg terawal guna Touch Screen. Ofismate aku ada yg dah beli henpon nie, so aku cuba mengenali senjata nie dgn lebih dekat..Tp malangnya kamera dia hanya 3.2 megapixel, beza 1.2 megapixel jer dr senjata lama...dan ada fungsi2 nya yg kurang menarik perhatian aku..so, aku membuat keputusan untuk tidak memilikinya..

NOKIA N97 adalah senjata yg hampir memenuhi ciri2 yg aku telah tetapkan… aku dah mmg niat nak sambar jer satu… tp harga pengenalan dia adalah tidak mampu milik bg aku iaitu RM2500… Maka aku terpaksa tangguhkan dulu niat sementara mengumpul modal… selang beberapa bulan, tiba2 aku tgk adik aku dah guna dulu NOKIA N97 nie… apalagi, aku pon wat laa sesi pengenalan ngan senjata nie….setelah puas aku explore, mmg ianya boleh memenuhi ciri2 yg aku tetapkan… Cuma ada sedikit kelemahan kerana ianya menggunakan Operating System @ versi software yg sama dgn NOKIA 5800 XpressMusic.. so, tangguh lg untuk membeli senjata terbaru….
Pada awal tahun 2010, aku telah terbaca bahawa NOKIA akan mengeluarkan sebuah senjata yang amat berkuasa dan menggunakan Operating System yg baru. Tapi x dpt d pastikan bila NOKIA akan lancarkan nya... maka aku memasang impian untuk memilikinya… Selang beberapa bulan, kekanda ku membeli Sony Ericson SATIO.. ciri2 yg trdpt pd SATIO telah mengalahkan NOKIA N97, tapi jauh skali utk mengalahkan kehebatan senjata yg aku idam2 kan tu….
Maka pada bulan September 2010, NOKIA Malaysia telah mengumumkan pelancaran bg senjata yg aku telah idamkan selama ini….Harga pengenalan adalah sangat menakjubkan iaitu RM1690…maka makin teruja laa aku nak memilikinya…. Bertepatan pelancaran blog nie (22/12/2010), mlm nya aku pergi laa mencari senjata idaman aku n trus beli…aku amek kaler hijau apel.....hahahaa… Akhirnya, ia menjadi milikku jua….

Ciri2 terhebat yg ada pd senjata nie tp xde pd i-Phone, Blackberry, or Android…
1.       Kamera 12 megapixel.. wat masa nie Cuma SATIO n NOKIA N8 jer yg 12mega…
2.       Full HD… kualiti video dia mmg superb…High Definition laa katakana…
3.       USB-To-Go (cucuk jer pendrive or portable hardisk korang kat henpon nie, then transfer file) hebat kan….hehehe…
4.       HDMI port (leh sambung henpon nie trus ke TV LCD/LED korang) so, bayangkan  tgk gambar or video yg korang snap kat TV korang yg 40 inci tue…hebat kan……
5.       FM Transmitter…. Korang penah guna Modulator kat dlm keta kan, so fungsinya sama….korang leh dgr lagu2 yg ada kat dlm phone nie direct kat mana2 radio….
6.       Screen yg kalis calar….aku brani wat percubaan gores ngan pisau or kunci kat dpn korang…hehehe….skang nie pon aku x guna sebarang screen protector utk melindungi screen.
7.       Harga yg amat berpatutan (RM1500)…. Harga pengenalan RM1690, tp kat muar aku leh dpt harga RM1500 utk original set (AVAXX)…
Cukup laa rasanya aku bg 7 kelebihan pd NOKIA N8 nie yg mana pd pandangan aku I-Phone, Blackberry, Android or Samsung Galaxy sukar untuk tanding…. Berbaloi-baloi beb!!!

Sekian..
- J.E.B.A.T -

1 comment:

CutieLiesa said...

en jebat...Cri handphne pun dah lebih setahun yerrr....apalagi nak cri calon teman hidup kan...kan...